Magyar tervezők – DELACIER

Már régóta ismerem Domokos Dórát, a DELACIER márka tervezőjét, de még csak most tudtunk igazán mélyen beszélgetni. Személy szerint nagyon izgatottan vártam az interjút, mivel nagy csodálója vagyok a munkásságának.

Dóri már gyerekként imádott alkotni, nem is csoda hiszen édesanyja munkája nagy hatással volt rá már a kezdetektől fogva. Anyukám a ruhaiparban dolgozott hosszú évekig, így otthon is nagyon sokat varrt. Óvoda után nővéremmel mindig leültünk a műhelyben, ott játszottuk a különféle textilekkel, vagy épp a gombokat válogattuk, amíg anya dolgozott. Ez adott olyan mély élményt, hogy 16 évesen már az általam megtervezett ruhákat szabtam és varrtam ipari varrógéppel. Odáig “fajult” ez a textil imádat, hogy a Mod’art-ban divattervezőként végeztem, de a diploma kollekciómban a textil mellé bekapcsoltam egy teljesen idegen anyagot, az acélt. Vadonatúj technikával kísérleteztem ki a fém alapra rádolgozott cérnakép technikát, amely a DELACIER védjegyévé vált. Ezt pedig édesapámnak köszönhetem, hiszen szüleim már 25 éve ipari fémmegmunkálással foglalkoznak, és a textil mellett ez is fontos táptalaját adta  a gyerekkoromnak. Ez a fajta “irányultság” csak 22 évesen, a diplomakollekcióm tervezésekor bukkant fel, de azóta annál erőteljesebben tartja magát az életemben. 🙂 Így belegondolva nagyon érdekes, hogy a szülők mekkora hatással vannak a gyerekük szakmaválasztására. Én valószínűleg azért “folytattam” azt az irányt amit otthonról hoztam, mert mindketten iszonyatosan elhivatottak voltak a szakmájukkal kapcsolatban.”

Dóri az első saját kollekciója születésekor fejlesztett ki valami egészen újat, izgalmasat, hiszen ezek az anyagtársítások igazán rendkívüliek. „Az acél hidegsége és keménysége mellett egy finom, részletgazdag cérnakép technika borítja a fém felületét. Ez a párhuzam tökéletesen megtestesíti számomra a 21. századi nőt, aki amellett, hogy céltudatos és karakán, magában hordozza az érzékenységet és a gyengédséget is.“ A márka védjegye az acél és a cérnakép technika fúziójára épül, ami az utóbbi szezonokban már különböző textúrájú bőrökkel is kibővült. Ezekkel az anyagokkal pedig végtelen színű, textúrájú és formájú darabok születhetnek. “Ráadásul az acél felületén is rengeteg féle színű és struktúrájú festékport használunk, ezzel fokozva a variálhatóságot.”

Ahogy Dórit hallgattam rájöttem, mennyire izgalmas kísérletek lehetnek ezekből az anyagokból. A márka alapítása óta több gyönyörű kollekciót tervezett már, de mindig kihangsúlyozza, hogy munkája során sokszor inspirálják őt a különféle élettörténetek. Így született meg a BIONIC kollekció is, amely merőben eltér a korábbiaktól. Dórit egy fiatal lány inspirálta, aki példaképként állhat előttünk. Története, életszemlélete nagy adag motivációval töltheti meg mindennapjainkat. Hogy ki is ő?! „Lukoviczki Réka történetéről egy interjúban olvastam, ahol arról mesélt, hogy egy súlyos autóbalesetben elvesztette a bal lábát. Ahelyett azonban, hogy magába roskadt volna, minden energiáját a rehabilitációra fordította, és hamarosan újra két lábra állt. Ma már egy protézis segítségével jár, sportol és aktívabban éli az életét, mint valaha. A baleset utáni kétségbeesést és szomorúságot, olyan erős pozitív energiává alakította, amivel mára a blogján, a különböző közösségi média felületeken, és az előadásain ezreket inspirál. Életigenlése, gondolkodásmódja annyira motiváló volt számomra, hogy azonnal belém hasított a felismerés, hogy ő maga lesz az új kollekcióm témája. Ahogyan egy protézis viselése során a test és az „idegen” anyag kiegészítve, egymást erősítve létezik, így ebben a kollekcióban a festett és a szálcsiszolt acél a metál színű bőrökkel társítva, nem csak esztétikai, de funkcionális egységet is alkot. A kollekcióban megjelenő matt árnyalatokat a high-tech hatású bőrök teszik igazán különlegessé, dinamikus kontrasztot képezve az egyes darabokon. A márka védjegye, a cérnakép technika is megjelenik az ékszereken és kiegészítőkön, lágyítva a futurista hangulatvilágot. A BIONIC névre keresztelt kollekcióban a különféle ékszertípusok mellett, megjelennek táskák, övek és természetesen a márka védjegyévé vált látványdarabok is. Tervezőként az időtlen értékteremtést tartom az elsődleges célomnak, így a márka is ezt képviseli. Fontos számomra, hogy olyan emberekkel dolgozzak együtt, akikkel azonos értékrendet képviselünk. Éppen ezért fontosnak véltem, hogy megszülessen ez a kollekció, aminek arca természetesen Réka lett.”meséli Dóri.

Megnézve magát a kollekciót szerintem nagyon szexire és nőiesre sikerült a fotósorozat, megmutatva azt, attól, hogy valaki protézissel él, nem kell takargatnia, hanem igenis megmutatnia.

Legfrissebb kollekciója Kaposi Judit menyasszonyi ruha tervezővel készült az esküvői szezonra. „Judittal nagyon sok közös editorial-unk volt már korábban és kíváncsiak voltunk, hogy egy különálló kollekció tervezésekor, hogyan tudunk együtt dolgozni.  A DELACIER-re jellemző módon itt is megjelennek a grandiózus formák, melyek tökéletes összhangban állnak a #jkaposistyle romantikus ruháival. A pillekönnyű acélalappal összedolgozott púder-, törtfehér-, arany- és ezüstszínű bőrök izgalmas társai a francia és olasz csipke applikálásával készülő ruhadaraboknak. A romantikus, vintage hangulatú kampányfotókon a klasszikus esküvői formák újraértelmezésével, bátor anyagkezelésével Judit teret nyitott a DELACIER elegáns és extravagáns ékszereinek érvényesüléséhez.”

Nemrég pedig megnyitották a Clique Design Stúdiót, erről is faggattam kicsit Dórit. „Mindenkinek hiányzott egy kis kuckó, egy stúdió, egy műhely, egy bemutatóterem, ahol megrendelőket és szakmabelieket egyaránt tudják fogadni. A Clique jóval több, mint egy showroom, hiszen olyan kreatív teret álmodtunk meg, ahol a stúdió részen több szolgáltatást is igénybe lehet venni, amely elengedhetetlen egy feltörekvő márkának, így például a fotózást, a brandinget, honlaptervezést és egyéb marketingszolgáltatásokat is. Számunkra nagyon fontos az értékteremtés, ezért csak olyan márkákat, szakembereket választottunk, akik egyedi és minőségi termékeket értékesítenek. A másik fontos elvárás, hogy a csapattagok legyen szó tervezőről, fotósról, vagy marketingesről, emberileg is összepasszoljanak. Ebből kifolyólag hozzánk hasonló értékrenddel bíró embereket kerestünk. Úgy gondoljuk, hogy így tud kialakulni egy olyan hatékony csapat, ami képes kitűzni és el is érni közös célokat. “

Építő jellegű közösségnek jellemezte  Dóri, amivel maximálisan egyet is tudok érteni, hiszen az első perctől egy családias légkörbe csöppentem. “Közöttünk nagyon jó kohéziós erő van és ez az ami miatt működhet egy ilyen hely.”

Minden percét élveztem ennek a beszélgetésnek és öröm volt nézni, ahogy  ennyi tehetséges kreatív szakember együtt tud dolgozni.

További információért látogass el a DELACIER honlapjára vagy a Clique Design Stúdió facebook oldalára!

 

Még nem érkezett hozzászólás

Válasz küldése

Az e-mail címedet nem tesszük közzé sehol sem.

"A divat nemcsak a ruhákat jelenti. Mindenhol ott van: az utcán, a levegőben, a gondolatainkban, abban, ahogy élünk." / Coco Chanel /

KÖVESS